Manufakture

Abattoir NV wenst via de bouw van de MANUFAKTURE een volgende stap te zetten richting de realisatie van haar masterplan. De MANUFAKTURE zal in navolging van de FOODMET (de voedingshal die in 2015 geopend werd) het tweede stedelijke pakhuis op de site vormen, bestemd voor bedrijven uit de voedingsindustrie. Bekijk hier alvast de timelapse van de werken aan de MANUFAKTURE;

 

De MANUFAKTURE zal enerzijds onderdak bieden aan één van de historische kernactiviteiten van de site, namelijk vleesversnijding. Het organiseren van vleesversnijding in het centrum van een Europese grootstad blijft een uniek gegeven. De nabijheid van het cliënteel, het multiculturele karakter van de klanten en de diversiteit van de vleesversnijders maken dat de aanwezigheid van productieve vleesactiviteit in het centrum van Brussel steek blijft houden. 

Daarnaast is de MANUFAKTURE ook bestemd voor producerende en verwerkende bedrijven uit de bredere voedingsindustrie. We willen graag verder inzetten op een diverse economische ontwikkeling in de voedingssector, om de Buik van Brussel te blijven. Samen met velen willen we op de unieke Abattoir-site verder een duurzaam verhaal schrijven.

Tevens zal er in de MANUFAKTURE een publieke parking ingericht worden, gespreid over 2 verdiepingen, met een totaal van 350 parkingplaatsen. En op het dak van de MANUFAKTURE komt een openbaar zwembad. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de gemeente Anderlecht en het VGC werken dit momenteel verder uit maar dit project zit er nu echt wel aan te komen ! 

De werken zullen in de lente van 2024 voltooid zijn. Het zwembad zou in later stadium gerealiseerd worden. Momenteel is de aannemer CIT-BLATON aan het werk en wordt de contour en omvang van het gebouw goed zichtbaar. De foto hierboven werd genomen op 31 maart '23.

Op donderdag 16 februari 2023 werd de werf ingehuldigd in aanwezigheid van Minister-President Rudi Vervoort, Staatssecretaris Pascal Smet, Burgemeester Fabrice Cumps, de directeur van MSI, Gilles Delforge en onze CEO, Elke Tiebout. Van een eerste steenlegging gesproken, of is het eerste zuilverankering?

 

Voor volledige documentatie over het project MANUFAKTURE, of voor het huren van een productieve ruimte, kan je de prospectus hier downloaden !

Interesse voor het huren van een atelier? Neem dan snel met ons contact op via mail of telefonisch op het nr 02/521 54 19.

Mede dankzij de vorige EFRO-financiering slaagde Abattoir erin om de 1ste fase van haar masterplan tot uitvoering brengen. Een nieuwe voedingshal (FOODMET) en een urban farm zagen in mei 2015 het daglicht. De tweede, meest cruciale fase van het masterplan vraagt nu om opvolging. Abattoir wil enerzijds een groot plein maken, waarin de geklasseerde markthal centraal staat, om er publieke markten en evenementen te organiseren. Het bedrijfsterrein wordt intussen ook ingeschakeld als ontspanningsruimte voor jongeren uit de buurt. Vzw Cultureghem zorgt voor deze invulling. Anderzijds is het zo dat het slachthuis en de diverse vleesgroothandels die op de site gevestigd zijn, onder enorme druk staan, om tegen lagere kosten te kunnen verder werken. Om hun verblijf in de stad verlengd te zien, en de tewerkstelling veilig te stellen, heeft Abattoir een antwoord klaar: de MANUFAKTURE. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest steunt dit project dat ten goede komt aan KMO's en start-up's. Het brengt tewerkstelling met zich mee. De EFRO-steun die ons verleend werd in dit kader bedraagt circa 10 miljoen euro.

Meer info : https://efro.brussels/