Circulaire economie

Op de site van Abattoir zijn diverse bedrijven actief die voedsel produceren of verwerken met als voornaamste uitgangspunt: circulaire economie en stadslandbouw. Ze houden er enkele belangrijke waarden op na zoals korte voedselketen, urban food, stadslandbouw, nofoodwaste, healthy food, vegetarisch, aquaponie en ga zo maar door. Abattoir is als het ware een belangrijke Brusselse hub aan het worden waar start-ups uit de voedingssector, temidden van de reeds bestaande vleesuitsnijderen, vishandels, voedingsmarkt en publieke markten. Onze 4 grootste grossisten zijn:

o   ENVIE

o   BIGH

o   ECLO / LE CHAMPIGNON DE BRUXELLES

o   URBAN HARVEST

De buik van Brussel tekent zich af in Anderlecht en met de vele toekomstige bouwprojecten, bieden zich nog tal van opportuniteiten om nieuwe initiatieven aan te moedigen om zich bij ons te komen vestigen. Op het vlak van energiestromen kan dit voor de ontwikkeling van de site én voor deze bedrijven een belangrijke meerwaarde betekenen. Bovendien is de kanaalzone in opmars en zijn er nog heel wat tewerkstellingsmogelijkheden, ondermeer in samenwerking met Actiris, in deze fragiele buurt.

Op de onderliggende structuur vind je een overzicht van deze bedrijven. We nodigen je alvast uit om er zeker even door te bladeren. Je zal verstelt zijn wat hier allemaal gebeurt, op het dak, ondergronds of in één van de voormalige snijzalen van vleesgroothandels.

ENVIE

EnVie is een Belgische sociale onderneming gevestigd in de Abattoir van Anderlecht, Brussel. enVie maakt heerlijke soepen van verse groentenoverschot geleverd door Belgische boeren. Hun soepen worden geproduceerd door een team van gepassioneerde personen die na een periode van langdurige werkloosheid weer in dienst treden.

Meer info

 
   

BIGH

Welkom bij BIGH, het is onze ambitie om een netwerk van duurzame aquaponische stadsboerderijen in de grote steden te creëren.
Steeds meer mensen wonen in stedelijke gebieden en de behoefte aan vers en veilig voedsel stijgt elke dag. Voor steden over de hele wereld, dit is een belangrijke uitdaging. Intensieve, geïntegreerde stadslandbouwsystemen zijn een kans om op een duurzame, innovatieve en doeltreffende manier in deze behoefte te voorzien, een belangrijke stap ter aanvulling van alle initiatieven op het gebied van stadslandbouw.

Meer info

 
   

ECLO / LE CHAMPIGNON DE BRUXELLES

Le Champignon de Bruxelles heeft de kelders van Kuregem ingepalmd! Ze zijn met andere woorden gesitueerd in de Abattoirs van Anderlecht, meer bepaald in een ondergrondse plek met prachtige pijlers en gewelven in rode steen. De kelders lenen zich uitstekend tot de kweek van paddenstoelen. De koele en constante temperatuur is ideaal voor het afzetten van heerlijke chiitakis, en vele andere champinions, alsook de productie van micro greens ( jonge scheurtjes ) bij champignion.

Meer info

 
   

Urban harvest

Urban Harvest is een Brusselse startup actief in de productie van aromatische kruiden in hun zelf ontwikkelde verticale boerderij. Zij telen aromatische kruiden in pot rijk aan smaak, kleur, het hele jaar door in De Abattoir van Anderlect te Brussel.

De productie bevindt zich in een gebouw (de voormalige vleesmarkt) waarbinnen  ideale klimatologische omstandigheden gesimuleerd worden in functie van de gewenste teelt. Producers optimaliseren verschillende parameters zoals CO2, luchtvochtigheid, temperatuur etc. Om het gebruik van elke m2 te verhogen stapelen wij productielagen boven elkaar. Het licht dat noodzakelijk is om hun planten te laten groeien is afkomstig van LED lichten.

Meer info