"Zijn we niet allemaal veel meer 'vermengd' dan we denken?

Olivier Guilbaud is Brusselaar, van Franse origine. Hij is gepassioneerd voetballiefhebber en houdt van de stad. Hij organiseert tentoonstellingen zowat overal in Europa. Om al wat zich achter de schermen van de voetbal afspeelt te onthullen, of om de basis te leggen van de elementaitre strijd tegen racisme.

Van 21 maart tot 21 juni 2012, dus zowat alle mooie lentedagen, palmt hij samen met zijn ploeg één van de meest symbolische plaatsen van “Brussel-de-halfbloed” in: de slachthuizen van Anderlecht. Hij stelt er foto’s tentoon, met tal van gegevens die aantonen dat de wereld onvermijdelijk aan het muteren is.

Codenaam: MIXTUS

Mixtus logo
Zo herinnert Mixtus ons er aan dat de gerechten die we klaarmaken voortaan rijkelijk in smaken variëren: zo wordt curry, toch van Indische origine, typisch door de Engelsen gewaardeerd. De wereldwijd verspreide Ketchup was aanvankelijk een Chinese saus, Ke Tsiap genaamd. Moet het gezegd dat pizza oorspronkelijk uit Napels afkomstig is, of dat rietsuiker voor het eerst in Guinea werd gebruikt? Aardappelen komen dan weer van uit de Andes overgewaaid, terwijl de aubergine deels uit het nabije oosten komt maar ook Noord-Afrikaanse roots heeft.

Het lijstje is best lang en wordt ook aangevuld met cijfers die we elke dag gebruiken en die niks anders zijn dan … Arabische cijfers.

Olivier Mouton