FOODMET bij de finalisten van de REGIOSTARS Awards

De Regiostars Awards hebben tot doel projecten onder de aandacht te brengen die, ofwel op het vlak van regionale ontwikkeling, ofwel qua innovatie en originaliteit in het oog springen, en zo andere Europese regio's kunnen inspireren. Een jury selecteerde 23 finalisten uit de meest opvallende Europese projecten. FOODMET met haar urban farm hoort daarbij ! De winnaars worden op dinsdag 11 oktober tijdens de 'Regiostars Award Ceremony' bekend gemaakt.

Vandaag maakte de EU de finalisten bekend voor de Regiostarts Awards 2016, een jaarlijkse wedstrijd die eer wil betuigen aan de meest innovatieve en inspirerende regionale projecten die gerealiseerd werden met steun van het Europees Cohesiefonds. FOODMET en de Urban Farm op het dak hoort daar gelukkig bij !

Een onafhankelijke RegioStars Awards jury, geleid door voorzittter MEP Lambert van Nistelrooij, selecteerde 23 finalisten uit maar liefst 104 inzendingen. 4 key-words dienden hiervoor als basis: innovatie, impact, duurzaamheid en partnership. De inzendingen kwamen uit steden en regio's van 14 lidstaten:  Oostenrijk, Kroatië, Denemarken, Duitsland, Ierland, Italië, Litouwen, Nederland, Polen, Portugal, Spanje, Zweden, UK en België.

De wedstrijd is onderverdeeld in vijf categoriën :

Cat. 1 Smart Growth: Emerging opportunities in the global economy

Cat. 2 Sustainable Growth: Circular Economy

Cat. 3 Inclusive Growth: Integrated living – building inclusive communities

Cat. 4 CityStar: Innovative solutions for sustainable urban development

Cat. 5 Effective management: Making a difference by managing differently.
 

Ons projectvoorstel werd onderverdeeld in categorie 4 - CityStar: Innovative solutions for sustainable urban development:

Abattoir: Foodmet met Urban Farm (en Manufakture) (Brussels Hoofstedelijk Gewest, Belgium - European Regional Development Fund)
Since the late 19th century L'Abattoir has been an important industrial site located in the centre of the Brussels region. Thanks to the ERDF co-funded project, the site has been transformed into a modern food market, not only aimed at maintaining and strengthening the already existing activities of meat production, but also creating jobs by developing new economic activities linked to the food chain.

The recently renovated site, which was designed to meet the most up-to-date food hygiene standards, now hosts some fifty shops, selling mostly food products such as meat, vegetables, fruit, olives, spices, fish and more. These shops, together, account for around 150 jobs.

In addition to the food hall, the Abattoir also foresees a pilot project on Urban Agriculture. This project, which should see the light in the course of 2016, foresees the construction of a rooftop vegetable garden covering an area of 2 000m² as well as construction of greenhouses of a similar scale.