Voedingshal

In het najaar van 2013 startten de werken aan de bouw van een nieuwe voedingshal. De fase van grondwerken is achter de rug. Vanaf november start de eigenlijke werf. Op 7 november vond de eerste steenlegging plaats, of beter gezegd, de eerste boomplanting. Twee jaar later, op vrijdag 29 mei 2015, opent de hal haar deuren voor het publiek: de FOODMET, een markthal vol smaak !

Deze markthal zal onderdak bieden aan 45 winkels uitsluitend bestemd voor de verkoop van voedingswaren, waaronder 17 beenhouwerijen. De volledige winkelruimte situeert zich op gelijkvloers niveau. Het dak van de nieuwbouw zal aangewend worden voor 'Urban Farm' met tuintjes en serres om groenten en kruiden te kweken.

Het project van FOODMET werd mogelijk gemaakt dankzij een EFRO-FEDER subsidie 2007-2013. Deze heeft tot doel om de bestaande ambulante handelaars van de markten te lokaliseren in een vaste behuizing. De markten blijven voortbestaan uiteraard maar het geheel zal versterkt worden met een vaste winkelruimte onder dak en met alle bijhorende faciliteiten zoals koelcellen, sanitair, telecommunicatie, enz. In de winkeltjes vindt u naast groenten en fruit ook vers vlees. Momenteel is de vleesmarkt nog geopend tijdens de marktdagen op vrijdag, zaterdag en zondag. Een deel van deze beenhouwers zal dus intrek nemen in de nieuwe voedingshal. Deze beenhouwerijen zullen samen met de andere winkeltjes geopend zijn van vrijdag tot en met zondag, 7u tot 14u. Veeleer dan te investeren in de bestaande vleesmarkt, heeft de Raad van Bestuur van Abattoir ervoor geopteerd om de vleeshandel te verplaatsen naar de nieuwe voedingshal.

Uit het Masterplan is snel gebleken dat de open ruimte naast de Fresh Market en de Bergensesteenweg ter hoogte van metro Clemenceau de meest geschikte plaats is op de site van Abattoir om deze voedingshal neer te poten (zie foto links).

De hall bestrijkt een totale oppervlakte van 9.200m². Om het risico van grondsanering te beperken werd het eerste ontwerp van de voedingshal, waarvoor een bouwvergunning is afgeleverd, beperkt tot één niveau. De investering bedraagt 15,5 miljoen euro waarvan 7,5 miljoen euro voortkomt uit subidies (EFRO-FEDER en GREENFIELDS).

De groenten- en fruitwinkels nemen een oppervlakte van 2.600m² in beslag. De beenhouwerijen zijn goed voor 2.737m² oppervlakte. Naast groenten, fruit en vlees is het uiteraard ook mogelijk om andere voedingswaren te verkopen zoals bijvoorbeeld olijven, tapenades, kazen, traiteursgerechten, enz... Hiervoor rest nog meer dan voldoende plaats namelijk 3.336m².

Naast de voedingshal zal nog eens een extra winkelruimte aangebouwd worden met een totale oppervlakte van 592m². Ook hier worden enkel handelaars beoogd die voeding verkopen. Boven deze winkelruimtes komen appartementen.