Preventiecampagne tegen illegale sigarettenverkoop

Op vrijdag 18 oktober start een nieuwe preventiecampagne gericht tegen illegale verkopers van nepsigaretten. Daarbij wordt ook de consument gewaarschuwd over de risico’s om dergelijke producten te kopen en te gebruiken. Dit initiatief kwam tot stand dankzij de gemeente Anderlecht, onder leiding van Schepen van Preventie Alain Kestemont, in samenwerking met Abattoir nv, en met de steun van het College van Burgemeester en Schepenen van Anderlecht. De vzw's FARES en VRGT - die hulp bieden bij rookstop - zullen dit weekend op de vrijdag- en zondagmarkt een infokiosk bemannen. Lees meer....

'Wees slim en laat je niet verleiden !'

Deze campagne, tegen de illegale sigarettenverkoop, is de eerste in een reeks campagnes die zullen georganiseerd worden op de site van Abattoir om het publiek te sensibiliseren. Andere thema’s zoals o.a. de verkoop van alcohol op de openbare weg, de aanwezigheid van pickpockets, de illegale kansspelen die op de stoep plaatsvinden... komen later nog aan bod!

De Schepen van Preventie licht toe dat « deze campagne tot stand is gekomen op vraag van Abattoir nv, de organisator van de markten. De illegale verkoop van sigaretten is ondraaglijk geworden en creëert een onveiligheidsgevoel bij klanten, voorbijgangers en buurtbewoners”.
Tijdens voorbereidende vergaderingen tussen de diverse acteurs (Politie, Dienst Preventie Anderlecht en Abattoir nv) werd overeengekomen om een filmmontage te maken en het filmpje te verspreiden op een groot scherm tijdens de markt, dit gedurende enkele weekends. Je kan het filmpje hieronder alvast bekijken! Ter ondersteuning zal de gemeente Anderlecht een informatiestand opstellen en flyers verspreiden.

De problematiek rond de illegale verkoop van namaaksigaretten werd door de verschillende partijen als prioritair beschouwd, gelet op het groeiend aantal illegale verkopers. De problemen stellen zich namelijk op verschillende niveaus: de goedkope sigaretten worden algemeen beschouwd als ‘valse’ sigaretten die door smokkelaars aan de man worden gebracht. De inhoud ervan is totaal onbekend waardoor ze dus nog schadelijker kunnen zijn dan ‘normale’ sigaretten. De consument stelt zich door de aankoop ervan bloot aan politievervolging, inbeslagname en boete (in het geval het om vernietiging gaat van de aangekochte waren).