Evelyne Huytebroeck op visite

Afgelopen donderdag vond een bezoek plaats van de Europese Groene Partij, onder leiding van voormalig Brussels Minister Evelyne Huytebroeck (Ecolo). Zij was degene die destijds het idee lanceerde voor een Urban Farm op een dak in Brussel. Dankzij de EFRO-steun die zij toekende, kon ABATTOIR haar FOODMET-complex aanpassen inzake stabiliteit, draagkracht én logistiek, om er één van Europa's grootste daktuinen onderkomen te bieden. Naast de FOODMET staat vandaag nog een kriekenboom, als herinnering aan de start van de bouwwerken. Evelyne Huytebroeck gaf er de eerste spadesteek, samen met burgemeester Eric TOMAS.

Monica Frassoni, italiaanse politica én co-voorzitter van de Europese groenen woonde het bezoek bij. De delegatie kreeg een uitgebreide rondleiding door Steven BECKERS, CEO van BIGH, de uitbater van de Urban Farm. De opening is voorzien begin 2018. Je hoort er ongetwijfeld nog van !

Naast een bezoek aan de urban farm én Foodmet, werden de bezoekers ook getrakteerd op een rondleiding in de Kelders, waar Le Champignon de Bruxelles nog maar eens het beste van zichzelf gaf. De champignonkwekers maakten ferm indruk met hun productieruimte bij Abattoir. Ook Cultureghem vzw kon zich even voorstellen en tonen hoe zij bedrijfsterrein bij Abattoir omtoveren tot publieke ruimte. Eva De Baerdemaeker gaf de bezoekers een overzicht van alle activiteiten die de vzw intussen ontwikkeld heeft en hoe ze jongeren op het bedrijfsterrein een stek kunnen bieden.

Tot slot werd er op het einde nog duchtig gegoocheld met powerpoint slides. Architect Jo HUYGH gaf een woordje uitleg bij ons Masterplan en vooral de nakende projecten zoals Manufakture Abattoir én Kotmet, het bouwproject dat gepland staat in 2019-2020. Daar worden op de verdiepingen flats en studentenkamers voorzien, met op het gelijkvloers commerciële ruimte. Deze nieuwbouw zal gelegen zijn tussen de FOODMET en metrostation Clémenceau. Ook de voetgangerszone zal grondig hernieuwd worden.

Veel projecten, misschien zelfs teveel om op enkele uren tijd allemaal grondig aan te kaarten. Toch waren de reacties lovend en hoopgevend voor onze toekomst.