Rwanda 5 jaar vrij van plastic. Nu onze markten !
Samen met de gemeentebesturen van Sint-Gillis en Anderlecht en het Brussels Instituut voor Milieubeheer gaat Abattoir een actieplan opstellen om het gebruik van plastic zakken op de Brusselse markten te verminderen. In de grootdistributie is dit al enige tijd de gewoonte, maar de markten volgen deze trend voorlopig niet. Vervelend, want dit plastic zorgt voor overlast en voor vuil in de straten. Rwanda is al vijf jaar vrij van plastic, tijd dus voor actie in Brussel!
Onder leiding van Mohamed Ibrir en Mara Callaert, werd - met financiële steun van het B.I.M. - een programma opgebouwd om na te gaan hoe het gebruik van plastic zakjes op grote markten kan ingedijkt worden. Dergelijke zakjes waaien makkelijk op met de wind en komen vervolgens in de straten terecht. Ze verteren nauwelijks, waardoor afvoerputten makkelijk verstopt raken. Bovendien vormt al dit plastic een immense afvalberg. Onlangs nog is aangetoond hoeveel plastic in zee is terecht gekomen. Zelfs onze geliefde oesters zijn niet meer plasticvrij ! Kleine vissen maken bovendien deel uit van de voedselketen van grotere dieren of vogels. Zo blijft het plastic onze leefwereld alsmaar verder aantasten.
Tijd om er iets aan doen. Abattoir wil concreet meewerken om aan dit probleem te verhelpen, in de hoop dat ook andere markten dit voorbeeld volgen. Zowel handelaars als consumenten zullen getoetst worden op hun gewoonten. Een gedragsverandering is het ultieme doel !
Dit pilootproject wordt stapsgewijs opgebouwd en zal wat tijd vergen. Eerst worden specialisten gevraagd om bij te dragen tot de oprichting van een co-creatie worskhop. Daar kunnen zij hun ervaringen delen, wat van ontzettend grote waarde is voor heel dit actieplan. Dan volgt een brainstorming om na te gaan welke korte- en langetermijn acties kunnen genomen worden om gedragsverandering teweeg te brengen.
Abattoir was al gestart met workshops waarbij schoolgaande kinderen betrokken werden. Samen met de vzw Cultureghem en de vereniging Tricottrottoir werd een atelier georganiseerd voor enkele Anderlechtse scholen, waarin de problematiek van het plastiek afval op een speelse manier werd aangekaart. De kinderen kregen uitleg over hun koopgedrag en de mogelijkheid om daarbij het gebruik van plastic zoveel mogelijk te beperken. Met een deel plastic afval van de markt werd een immens monster gebouwd. We noemen het ding 'Beurk...', een immense octopus die plastic braakt als het ware. Het schepsel is momenteel bevestigd onder de overdekte markt van Abattoir. Met deze actie werd de kinderen ook het sorteren en recycleren van afval bijgebracht.