Zondag 21 April : Erfgoeddag "Stop de Tijd"

Op zondag 21 april vindt in heel Vlaanderen en Brussel de 13e editie van Erfgoeddag plaats. In de marge van de Erfgoeddag presenteert Kureghemnet DigiMe DigiYOU - verhalen op en rond de Abattoir van Anderlecht, van 10u tot 14u.

Je kan van 10 tot 14u de verhalen die jongeren verzamelden komen ontdekken aan ingang 1 van de Kelders. Je leert er aan de hand van getuigenissen meer over de geschiedenis van Abattoir, echte verhalen van mensen die hier werken.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie hecht al langer belang aan de zorg voor het Brussels erfgoed. In 2003 kon de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor de eerste keer een erfgoedconvenant sluiten met de Vlaamse Gemeenschap. Met dit convenant engageert de Vlaamse Gemeenschapscommissie zich samen met de Vlaamse Gemeenschap tot het uitwerken van een erfgoedbeleid voor het roerend en immaterieel erfgoed binnen het Brussels hoofdstedelijk gewest.

De Erfgoedcel Brussel voert dit convenant uit om het Brussels erfgoed beter bekend te maken bij het publiek en het maatschappelijk draagvlak te vergroten. Netwerking en samenwerking zijn onmisbaar in de concrete werking van de Erfgoedcel Brussel.

De Brusselse erfgoedsector en de gidsenverenigingen hebben Stop de tijd! op een zeer vernieuwende en verrassende manier ingevuld met demonstraties van restauratietechnieken, dans- film- en theatervoorstellingen, evocaties en tijdswandelingen.

Met het thema van de erfgoeddag vinden we ook naadloos aansluiting bij bessst, dat staat voor Brussel, erfgoed en stilte. bessst wil verwondering en vertraging integreren in de jachtigheid en tijdsdruk die confronterend aanwezig zijn .

De publicatie Gestolde tijd levert hierover een reeks Brusselse reflecties en een uitgeschreven fietsparcours om het meteen ook in praktijk te brengen.

Naar aanleiding van Erfgoeddag lanceert de Erfgoedcel Brussel ook een fotowedstrijd. Alle informatie daarover vind je op hun facebookpagina.

PRAKTISCHE INFORMATIE:

Het tweetalige programma voor Brussel is raadpleegbaar op www.erfgoedbrussel.be. Voor een gratis exemplaar kan het publiek terecht bij de erfgoedcel Brussel, alle deelnemende erfgoedorganisaties, Visit Brussels, Visit Flanders, cultuurhuizen, bibliotheken en Muntpunt. Het programma verschijnt ook bij Brussel Deze Week – editie 11 april.

Erfgoeddag vindt plaats op zondag 21 april 2013, van 10 tot 18 uur. Alle activiteiten op Erfgoeddag zijn gratis. Het programmaboekje voor Brussel vind je hier.