Slachthuis van Anderlecht: de korte vleesketen

Terwijl de meeste slachthuizen zich buiten de steden installeren en een intensieve industriële exploitatie nastreven, is dat van Anderlecht een buitenbeentje als enig slachthuis in het hart van de stad.

 Studenten van het CEFA (Centre d'Education et de Formation en Alternance d'Anderlecht) bezochten het slachthuis, onder begeleiding van Interenvironnement Bruxelles, een Franstalige vereniging bestaande uit 80 wijkcomités en buurtbewoners die waken over de levenskwaliteit in Brussel.

Op dinsdag 26 maart ll. begeleidde IEB een aantal leerlingen van het CEFA op een bezoek. Slechts 10 minuutjes wandelen vanuit het CEFA om vervolgens 2 uur lang ondergedompeld te worden in een fascinerende omgeving: die van het slachthuis van Anderlecht, een wandeling vanaf de slachtlijn tot in de frigo's.

Het slachthuis van Anderlecht is dan ook uitzonderlijk. Elke vleesgrossist kan in deze 'korte vleesketen' elke handeling van nabij volgen. De grossist levert vaak zelf de levende dieren aan (in sommige gevallen worden de dieren gekweekt door de vleesgrossist).

Een deel van de productie wordt zelfs verkocht op de wekelijkse lokale vleesmarkt waar hoofdzakelijk Brusselaars hun inkopen doen. En of het ze smaakt !

IEB realiseerde ook een dossier over het slachthuis van Anderlecht "Bruxelles en Mouvements : Un abattoir en ville".