Rituele slachtingen bij Abattoir

Vandaag, 15 oktober, viert de moslimgemeenschap haar jaarlijks Offerfeest. Daarbij worden schapen, geiten, kalveren en runderen ritueel geslacht. De gemeente Anderlecht organiseert sinds enkele jaren een tijdelijk slachthuis op onze site. Maar ook onze eigen slachtlijnen worden op zo'n dag intensief benut door onze grossisten. Er werden vandaag 60 runderen meer geslacht dan gebruikelijk op dinsdag. Een prima alternatief voor wie zelf geen dier wil slachten.

De installaties van het slachthuis van Abattoir draaien op een dag als vandaag nagenoeg aan maximumcapaciteit. Daarom worden ze integraal voorbehouden voor onze vaste klanten (vleesgroothandels). Heel wat gelovige particulieren kiezen er immers meer en meer voor om niet langer zelf een dier aan te schaffen, te vervoeren en ritueel te (laten) slachten. Ze bestellen gewoon op voorhand een dier en halen de karkas, nadat het hier door onze slachters ritueel geslacht werd, in de beste omstandigheden af bij hun beenhouwer of vleesgroothandel. Daar kunnen de karkassen afkoelen in degelijke frigo's en pas vervoerd worden tot de vereiste temperatuur van 6° C bereikt is. Dit is uiteraard een stuk hygienischer. Bovendien biedt het slachten van een rund ook voordelen, want je kan er maar liefst 4 tot 5 families mee bevoorraden, wat met een schaap uiteraard niet het geval is.

Maar ook de gemeente-arbeiders hebben vandaag de handen vol met de organisatie van hun tijdelijk slachthuis op onze site. Ongeveer 300 schapen worden er vandaag geslacht. Toch beduidend minder vergeleken met vroeger. Maar er zijn natuurlijk ook buiten Brussel heel wat privé-terreinen die erkend worden als tijdelijk slachthuis voor het Offerfeest. Meestal dient me er dan het schaap ter plaatse aan te kopen.

De gemeente maakt er wel echt haar werk van: tenten, metalen hokken voor levende schapen, professionele rituele slachters, afvalverwerking, enz. Hierdoor kan de hinder beperkt worden want vroeger gebeurde dit soort slachtingen vaak thuis of in de tuin. Bovendien kon men met het slachtafval geen kant op en werd dit zomaar als sluikstort achtergelaten. Ook onze site werd vroeger als het ware overrompeld met plastiek zakken met daarin allerhande slachtafval. Men ging er immers vanuit dat hier toch afvalcontainers stonden om slachtafval te verwerken. Gelukkig is dit allemaal verleden tijd en verloopt het feest nu zoals het hoort. De inspanningen van de Moslimexecutieve om hieraan mee te werken werpen uiteraard ook vruchten af!

En vanavond samen met familie en buren rond de feestdis, waarschijnlijk met een verrukkelijke tajine of een gegrilde schapebout of gewoon een lekkere rundsbrochette of steak. Smakelijk!

Attachment(s):