Respect voor zone 30? Dat is kinderspel !

Vandaag organiseerde het Brussels Gewest, op initiatief van Staatssecretaris Bruno De Lille, i.s.m. met het BIVV (Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid) een persconferentie op de site van Abattoir. Met dit intiatief wil men meer aandacht voor de 30km zones, vooral ter hoogte van scholen. De politie zal de controles opvoeren. De markthal vormde een gedroomd decor om een ervaren piloot aan een snelheid van 50km/u te laten crashen. Indrukwekkend, maar kinderspel?

De nationale pers verzamelde rond 11u onder de geklasseerde markthal, onder een stralende zon en een barkoude oosterwind. Met een proefopstelling werd aan de aanwezige perslui duidelijk gemaakt welk verschil er is inzake remafstand bij een snelheid van 30km/u of meer. Twee poppen dienden als 'slachtoffer' en werden na de aanrijding letterlijk 'onthoofd'. Uw reporter kreeg alvast rillingen bij het gedacht dat dit echte kinderen zouden geweest zijn! De immense stilte was opmerkelijk...

Meer info over de campagne vind je op volgende site : www.respect30.be en www.respect50.be. De videocampagne kan je hier bekijken. Deze spot word ondermeer in de bioscopen vertoond. Tevens zullen een 50-tal bussen in Brussel als visuele support dienen voor deze actie. Op een aantal kritische verkeersknooppunten zal er een sensibiliseringscampagne gevoerd worden. Op de invalswegen kom je grote afficheborden tegen die de autogebruikers herinneren aan hun plicht om de voet van de snelheidspedaal te halen.

Maar uiteraard worden ook de kinderen zelf hierin betrokken. Door middel van flyers en banners en ook via een tekenwedstrijd zullen 250 Brusselse scholen hieraan meewerken.

De crash herbekijken ? Kijk dan snel naar volgende reportage van het VRT-journaal :