Gregory Chavalle is nieuwe Mister Dakloos

De 27-jarige Grégory Chavalle uit Brussel is de winnaar geworden van Mister Dakloos 2012, een wedstrijd die elke twee jaar plaats vindt met tot doel de armoedeproblematiek in de kijker te zetten. De finaleverkiezing vond plaats op zaterdag 22 december bij Abattoir, in de gewelfde Kelders.

"Dakloos zijn geeft je geen recht om alle teugels te laten vieren. Ook als arme moet je respect opbrengen voor het eigendom van anderen, bijvoorbeeld als je mag overnachten in een leegstaand pand." Dat is, kort samengevat, het discours waarmee Grégory Chaval de jury overtuigde om hem te bekronen tot Mister Dakloos 2012.

"Er waren in totaal 8 finalisten, op een totaal van 50 geselecteerde kansarmen", zegt co-organisatrice Mathilde Pelsers. Samen met haar dochter Aline Duportail organiseert ze de wedstrijd al sinds 2009 via hun vzw Corvia. "Aanvankelijk was het nog een Miss Dakloosverkiezing, nu is het een mannenproject waarmee rond kansarmoede gesensibiliseerd wordt."

"We behandelen vijf problematieken", vervolgt Carla De Jonge, één van de juryleden. "Psychisch dakloos zijn, door eenzaamheid bijvoorbeeld, generatiearmoede, jongeren in armoede, dakloos zijn en afglijden van rijk naar arm. Grégory hoort tot de tweede categorie: zowel zijn moeder als grootouders zijn arm".

Dat heeft hem niet belet om zich te engageren voor andere armen. Hij heeft de voorbije jaren meegeholpen met verschillende activiteiten van de vzw Corvia. Zo deelden ze aan de daklozen al rugzakken uit met daarin een deken, bestek en een thermos. De 'pioneers', zoals de leden worden genoemd, doen ook mee aan de Brussels Cup, een voetbaltornooi tussen teams van Brusselse thuislozen.

Eind 2014 vindt de volgende Mister Dakloosverkiezing plaats.