Geen paardenvlees in België blijkt uit DNA-testen

Minder dan vijf procent van de Europese controles op voedingsproducten heeft sporen van paardenvlees aan het licht gebracht. Ook de aanwezigheid van pijnstillers werd onderzocht. In België vond men helemaal geen sporen terug. Bron: Belga

De voorbije weken werden in alle Europese lidstaten controles uitgevoerd. Naast de zoektocht naar paardenvlees werd ook getest op de aanwezigheid van de pijnstiller fenylbutazon. Dit leverde goede resultaten op voor ons land. De vleeshandel kan na de heisa van de voorbije weken en maanden opgelucht adem halen.

In een reactie op de hele heisa rond de aanwezigheid van paardenvlees in klaargemaakte maaltijden, startte de Europese Unie met controles. Maar liefst 4.144 tests werden uitgevoerd, waarvan slechts 193 positieve gevallen. Ook de vleessector zelf ging tot controles over. Uit 8.000 tests werden 1,38 procent positieve gevallen genoteerd.

Geen bedreiging voor de voedselveiligheid

De Europese Commissie heeft aangestuurd op de controles en staat deels in voor de financiering ervan. Het paardenvleesschandaal bracht wel fraude aan het licht, maar vormt in geen enkel opzicht een bedreiging voor de voedselveiligheid. In Belgïe werden ondermeer stalen genomen bij de groothandels als bij de detailhandel (supermarkten, kleine winkels). Die tests leverden geen sporen van paardenvlees op. Frankrijk is blijkbaar de slechtste leerling van de klas met 13,3 procent positieve gevallen.

In het slachthuis van Anderlecht worden echter niet veel paarden meer geslacht, nog hoogstens 20 dieren per maand.