Europese Week van de Afvalvermindering

Van 16 tot 24 november is het dé gelegenheid om in actie te komen! Tijdens deze week worden er verschillende projecten georganiseerd en zal iedereen aangespoord worden om mee te doen: het ideale moment om praktische tips uit te wisselen, ervaringen te delen met anderen, buren te ontmoeten of uw kennissenkring uit te breiden. Kortom het moment om u te engageren! Abattoir heeft alvast het initiatief genomen. Lees er meer over...

 

Ieder van ons produceert gemiddeld 400 kg afval/jaar. Door enkele eenvoudige gewoonten aan te nemen (niet verspillen, wegschenken, composteren…), kunnen we er samen voor zorgen dat deze hoeveelheid afval die de planeet verstikt en de natuurlijke rijkdommen uitput, gevoelig vermindert. Ook onze markten met al haar plastieken zakjes pleiten schuldig. Maar er is beterschap in zicht.

Abattoir heeft samen met de gemeente Anderlecht en de gemeente Sint-Gillis, een subsidie-aanvraag ingediend bij het Gewest om samen een studie te realiseren over hoe de problematiek van plastiek wegwerpzakjes op de markten kan opgelost worden op een efficiënte wijze én met lange termijn effecten wat betreft het verminderen van de afvalberg.

Tijdens de Europese Week van de Afvalvermindering steekt Abattoir de handen uit de mouwen.

Samen met de gemeente Anderlecht, vzw Tricottrottoir en Cultureghem, worden er deze week ateliers georganiseerd voor scholen uit de gemeente. Bedoeling is kinderen met dit afval creatief te laten werken en hen te sensibiliseren voor deze problematiek.

Zo werd een monster gebouwd dat de kinderen zelf met plastiek afval van de markten kunnen 'versieren'. Het monster, of Big Beeeeurk, ziet eruit als een grote inktvis. Kinderen worden door de tricotteuses van Tricottrottoir op sleeptouw genomen om er een zo afzichtelijk mogelijk plastic monster van te maken. Haken, breien, weven, plooien, tot het de strot van het monster uit komt.

Meerdere dagen worden er sessies gehouden met verschillende klassen en het resultaat wordt woensdag opgehangen in de markthal van Abattoir. Daar zal het ook de aandacht trekken van marktkramers én -bezoekers, want ook zij hebben hun aandeel in de vermindering van de afvalberg. Op vrijdag 22 november komen de tricotteuses op ludieke manier deze actie kracht bij zetten. Zaterdag 23 november voert Brussel Net tijdens de markt een sensibiliseringsacties inzake afvalbeheer.

Nog voor het einde van dit jaar plant Abattoir N.V. om over te schakelen op volledige afvalsortering, inclusief PMD. Waar we nu al hout, papier/karton, restafval van groenten en fruit, mest, bloed e.d. afzonderlijk verwerken, gaan we nog een stap verder. We kochten dan ook alvast gekleurde afvalbakken om PMD te scheiden van het andere afval. Hiervoor zal met Brussel Net samengewerkt worden om de containers met PMD-afval te kunnen ophalen.

Abattoir N.V. is duidelijk mee en draagt zo ook een steentje bij om tot een gezonde en aangename leef- én werkomgeving te komen.