Champignonkwekerij officiëel ingehuldigd

Vrijdag 30 september vond de officiële opening plaats van de champignonkwekerij "LE CHAMPIGNON DE BRUXELLES". Dit startend bedrijf met een dynamisch team medewekers, voerde het voorbije jaar in de Kelders onder de overdekte markt heel wat werken uit om er shiitake te kweken. In het gewelfde decor werden tunnels ondergebracht en aangepaste technieken geïnstalleerd om een ideale omgeving na te streven voor champignonkweek. Naast sjitake (het Sjieteke) produceren ze ook maitake (of Maiteke in het brussels) en Nameko (of Nameke). Hun concept is gestoeld op circulaire economie: de champignons worden gekweekt op stronken samengesteld uit houtschaafsel en drab van Brusselse bierbrouwerijen. Het afval wordt gecomposteerd of soms nog hergebruikt elders in een Brusselse boerderij om een tweede oogst te realiseren. Minister Gosuin, belast met Economie en Tewerkstelling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, mocht het lintje doorknippen, onder het oog van talrijk opgekomen genodigden én pers.

Hiermee is een deel van de Kelders van Cureghem, waar ook deels nog events georganiseerd worden, omgevormd tot een productieve zone. Een mooi staaltje van landbouw in de stad en wat korte voedselketen in werkelijkheid kan betekenen. Tegelijk zorgt dit ook voor tewerkstelling. En alsof dat nog niet volstaat, zit het team van Le Champignon de Bruxelles niet verlegen om nog heel wat socio-culturelen activiteiten te organiseren. Vaak doen ze dit hand in hand met vzw Cultureghem. die toevallig ook afgelopen vrijdag festiviteiten organiseerden naar aanleiding van hun 5e verjaardag. Zo werd het hier een totaalspektakel met niets dan tevreden en lachende mensen. De feesten gingen nog door tot in het laat in de Kelders.

Wil je de champignonkwekerij bezoeken ? Of wil je graag proeven en kopen, neem dan even contact op met Le Champignon de Bruxelles : www.lechampignondebruxelles.be.

Meerdere televisiestations brachten een verslag uit van de lancering van de champignonkwekerij. Kijk even hieronder. Kijk ook even naar de reportages op BX1 ou RTBF.