Brussels Staatssecretaris Madrane op bezoek

Brussels Staatssecretaris Rachid Madrane bracht vandaag een bezoek aan Abattoir. Madrane, vroeger nog woonachtig in Kuregem, is nu bevoegd voor Ruimtelijke Ordening en Openbare Netheid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en tevens Minister bevoegd voor Sociale Actie en Gezin, Beroepsopleiding, Cultuur, Internationale Betrekkingen en Schoolvervoer in het College van de Franse Gemeenschapscommissie. Een uitgelezen kans om het afval- en netheidsbeleid van Abattoir toe te lichten, maar ook om onze toekomstvisie uit de doeken te doen.

Madrane is ook verantwoordelijk voor de Gewestelijke dienst Net Brussel. Tijdens een rondgang op de markt toonden we hoe de marktkramers aangespoord worden door middel van een bonus-malus systeem om de afvalberg te beperken en het afval met zorg te sorteren. Zelfs afval van groenten- en fruit worden voortaan in speciale containers verzameld en voor compostage verzonden. Met de nodige fierheid noteerden wij uit de mond van de Minister dat er nooit klachten kwamen ivm de markten van Abattoir. Een pluim voor heel onze reinigingsploeg, maar ook voor Manus, die in opdracht van Abattoir na elke markt de straten rond onze site schoonmaakt.

Madrane luisterde aandachtig naar alle projecten waar we zoal mee bezig zijn, waaronder ook vzw Cultureghem, een initiatief dat hij ook enorm toejuicht. Als bevoegd Minister voor Beroepsopleiding liet hij ook verstaan dat er nood is aan meer samenwerking tussen het Gewest en Abattoir inzake praktijkbegeleiding van slagers, in het bijzonder van mensen die grote karkassen weten uit te snijden. In ons toekomstig stedelijk slachthuis zou hiermee zeker rekening moeten gehouden worden, maar het CAF (Centre Anderlechtois de Formation) organiseert nu al samen met ons dergelijke opleidingen.

De oren werden eveneens gespitst toen de Minister kennis maakte met de Kookmet, nog een evenement van vzw Cultureghem. Op de foto hieronder ontdekt hij net één van de mobiele kookkarren van de Kookmet. De growfunding voor Kookmet loopt goed, maar wil je nog bijdragen, dan is het nog niet té laat : www.growfunding.be/bxl/mobiele-keukens-voor-kookmet.