2e Dag van de Properheid : vrijdag 19 april

Op vrijdag 19 april organiseren Abattoir nv en het gemeente-bestuur van Anderlecht, Dienst Openbare Netheid, een actiedag in het teken van properheid en duurzaamheid. Win gratis filmtickets...

We ontplooien sensibiliseringsacties waarbij de doelgroep van jaar tot jaar varieert naargelang de gekozen thema’s. Twee jaar geleden, toen het initiatief voor het eerst uit de startblokken kwam, werd hoofdzakelijk een brug geslagen tussen de vele organisaties afkomstig uit de wijk Kuregem of uit het Gewest, die op één of andere manier actief betrokken zijn bij deze thema’s. Dit zou moeten leiden tot een betere samenwerking tussen deze actoren.

Maar daarnaast werd er ook ruimschoots aandacht besteed aan kinderen van Anderlechtse scholen. Dankzij het goedkeuren van enkele scholen, konden wij boeiende workshops organiseren voor de kinderen. Vzw GREEN werkte voor ons een pedagogisch programma uit op kindermaat. Kinderen leerden (beter) omspringen met afval, leerden meer over de mogelijkheden van composteren en haalden eigenhandig graffiti van oude muren. Bovendien was er dankzij het sociaal restaurant COSMOS nadien een kookatelier waarbij kinderen aan de slag moesten met hun marktinkopen.  Dit alles zullen we ook dit jaar herhalen. De workshops vinden plaats tussen 9u en 12u.

Dit jaar is er ook een campagne in samenwerking met BEBAT. We organiseren een ‘speciale’ inzamelactie van gebruikte batterijen en zaklampen. Hierbij mikken we vooral op de klanten én de handelaars van de markten, maar ook alle mensen die hier dagelijks werken kunnen uiteraard deelnemen. Om dit allemaal nog aantrekkelijker te maken, geeft BEBAT gratis bioscooptickets weg (10 x 4 tickets). Iedereen wie batterijen of zaklampen binnenbrengt, kan in de prijzen vallen. Onder de markthal plaatst BEBAT een standje op vrijdag 19 april tussen 9u tot 14u waar die goederen kunnen ingeleverd worden voor recyclage.

Zo voorkomen we onnodige milieuvervuiling, want lekkende batterijen horen niet thuis in de natuur. We noteren naam en adres van diegenen die batterijen zijn komen indienen. De winnaars worden vrijdagnamiddag vanaf 16u op de website www.abattoir.be en op de facebookpagina van Abattoir bekend gemaakt. De tickets worden per post toegestuurd.

Wist je trouwens dat je bij Abattoir,  in het onthaal, een permanent punt hebt waar gebruikte batterijen en zaklampen kunnen ingediend worden? De burelen zijn alle dagen geopend, in de week van 8u tot 17u en tijdens het weekend van 8u tot 14u. Iedereen welkom !