Meer dan 100 jaar geschiedenis

De Kelders (tot voor kort werden ze Kelders van Cureghem genoemd, verwijzend naar de wijk Kuregem) zijn gevestigd onder de markthal van het slachthuis van Anderlecht, een prachtig geklasseerd monument dat dateert van 1890. Deze markthal is nog één van de weinige stille getuigen van de metaalarchitectuur die haar intrede deed in het Europese vasteland na de wereldtentoonstelling van 1850 te Londen. 

Sinds de inauguratie van de hal door Koning Leopold II in 1892 diende de constructie eronder louter als fundering. Een zuilenlabyrint, nodig gelet op de moerassige ondergrond van de Zennebedding. De unieke tongewelven en pilaren zijn tot vandaag dan ook nodig om het bovengrondse metalen gebinte te stutten. 

In de jaren ’30 werden de kelders voor het eerst commercieel geëxploiteerd als champignonkwekerij. Het vochtige klimaat en de duisternis vormden ideale omstandigheden om champignons te telen. Na de oorlogsjaren bleek deze activiteit nog weinig rendabel en werd ze stopgezet. 

Na een grondige renovatie door de nv Abattoir in 1992, waarmee een investering van vier miljoen euro gepaard ging, beleefden de Kelders een tweede lancering ditmaal als evenementenlocatie. De ruimte werd voorzien van diverse toegangen, bevloering, elektriciteit, verwarming, verluchting, belichting, sanitair, nooduitgangen... dit alles om het geheel vlot toegankelijk te maken voor eventorganisaties.

In 2001 werd de zaal door het grote publiek ontdekt in het kader van de controversiële tentoonstelling Körperwelten. De organisator, de Duitse professor en anatoom Gunther Von Hagens verkoos de Kelders als locatie boven alle andere in Brussel. Een gigantisch succes. De bezoekersaantallen liepen op tot boven de 500.000 kijklustigen. 

Ook zonder dit project wisten de Kelders zich een belangrijke plaats toe te eigenen in het Brusselse evenementenlandschap. Door de organisatie van galadiners, bedrijfsevents, personeelsfeesten, beurzen, galabals en seminaries voor Belgische én buitenlandse bedrijven of verenigingen werden de kelders ook bekend tot ver over de landsgrenzen. 

Het originele en gemoedelijke karakter van deze locatie maakt elk evenement geheel apart. Bovendien geniet de zaal een uitstekende ligging vlakbij het centrum van Brussel en in de nabijheid van het Zuidstation, waar onder andere Thalys en Eurostar aankomen.