Europa debatteert eindelijk ook in Kuregem
Op woensdagavond 18 december vindt in de Kelders bij Abattoir een ontmoeting en debat plaats onder de naam REACT BRUSSEL. Europa investeert veel geld in Brusselse wijken maar: "Maakt Europees geld écht het verschil in de Brusselse wijken?" Een aantal bekende politici zullen het publiek - ja, U dus - te woord staan en alle vragen of opmerkingen beantwoorden. Dit evenementt wordt georganiseerd door het Informatiebureau van het Europees Parlement in België i.s.m. het Europe.Brussels Liaison Office. Iedereen welkom om 18u. Toegang via inkom 1 van de Kelders, bij Abattoir
Brusselse burgers, buurtbewoners en ervaringsdeskundigen stellen op 18 december een reeks confronterende vragen aan de Brusselse en Europese politici in het debat "Europa investeert in de Brusselse wijken in beweging". Met onder meer Annemie Neyts-Uyttebroeck, Eveline Huytebroeck, Fabrice Cumps, José Menendez en Joris Tiebout.
YouTube: zes burgers lanceren het debat !
Zes burgers uit Kuregem vertellen hoe Europa hun wereld veranderde … of juist niet, en bereiden zo meteen het debat voor door zelf een kritische vraag te stellen aan de politici. Houd YouTube en onze Facebookpagina in het oog. Eralba Hoxhaj, Nicolas Decloedt, Fransceso Farruggia, Gennaro Gambacorta, Paul Bauwens en Nicolae Ioan Cereji vuren in de komende weken hun vragen af…
Wat denk jij? Twitter mee: #reactbxl of … schrijf in!
Doe mee aan de dialoog: "Wat denk jij over de aanwezigheid van Europa in Brussel?"
Twitter mee en gebruik de tag #reactbxl, bekijk het Facebookevent of schrijf je meteen in !
Europees geld in Brussel: waar, hoe en hoeveel ?
De Europese Unie investeert wel degelijk in de Brusselse wijken en is in Brussel dus veel meer dan enkel maar de Europese wijk, de ambtenaren of de instellingen. Europees gefinancierde projecten vind je bijvoorbeeld in de Kanaalzone in Molenbeek en Anderlecht (Kuregem) of in de Anneessenswijk in Brussel-Stad. Europa ondersteunt daarmee de ontwikkeling van de buurten, maar ook die van Brusselse jongeren en werklozen, duurzame ontwikkeling, nieuwe opleidingen, sociale economieprojecten. Maar maakt Europa daarmee ook echt een verschil voor de buurtbewoners?
Kuregem: de ideale showcase
Wij kozen voor een debat in Kuregem omdat deze buurt in verandering heel wat Europese investeringen telt. Ongeveer de helft van de 58 miljoen euro aan Europese investeringen voor het Brussels gewest vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling voor de periode 2007-2013 gaan naar de wijk Kuregem en de Anderlechtse kanaalzone: zo is er de bouw van een nieuwe groentenhal op de terreinen van de Slachthuizen van Anderlecht (6 mio.€) of de renovatie van de oude Molens van Anderlecht en het project Port Sud (7,7 mio.€). Om enkel maar die te noemen. Eén ding is zeker: door duurzame projecten mogelijk te maken levert de Europese Unie een bijdrage om jongeren, vrouwen, ouderen, laaggeschoolden en andere werklozen nieuwe kansen te geven op de arbeidsmarkt,