Getuigenis van Yamila Idrissi

Yamila Idrissi, sp.a politica, is initiatiefneemster van Museum aan het Kanaal, het museum voor moderne kunsten aan het kanaal, én bovendien heeft ze een speciale band met Abattoir. Als kind kwam ze vanuit Mechelen met haar ouders naar de markt bij Abattoir. In het kader van '50 jaar migratie' verschijnt later dit jaar een boek uit waarin Idrissi mooi verwoordt welke betekenis de markt van Abattoir voor haar heeft. Graag geven wij hieruit een korte passage...

"In het land dat je achter je laat, mag het leven gewoon doorgaan. Maar in de diaspora blijft het vaak op een eigenaardige manier stilstaan. Alsof weggaan al genoeg onrust heeft veroorzaakt", schrijft Hanif Kureishi. Ik vind het een prachtig citaat, woorden die dat gevoel van ontwrichting, gemis, heimwee en pijn tot in de perfectie omschrijven. Net daarom reden we op zondag naar de Abattoir in Anderlecht om tijdens de zondagsmarkt geuren en kleuren op te snuiven die ons vertrouwd waren. Voor ons was die zondagse uitstap een houvast, een welgekomen vorm van zekerheid. Een moment om de zorgen even te vergeten en de Belgische tijd, die veel te snel of te traag liep (dat hing van de dag af), stop te zetten. Die voormiddagen op het slachthuis boden troost en gaven ons telkens weer een stukje Marokko terug. We kochten er niet alleen groenten, fruit en vlees, maar schurkten ons aan tegen iets wat we kenden. En we waren niet alleen."

Het boek over '50 jaar migratie' zal zoals eerder gezegd pas later dit jaar verschijnen bij 'De Bezige Bij'. Haar volledig verhaal vind je daarin terug !