Abattoir zoekt oplossing voor plastiek zakjes

De markten staan in vergelijking met de grootdistributie achter wat het gebruik van plastiek zakjes betreft. Nochtans is Abattoir al ver gevorderd op het vlak van het afvalbeleid op haar site, zeker in vergelijking met andere marktorganisatoren. Nu onderzoekt het of er voor de Brusselse markten een oplossing bestaat om het gebruik van plastic verpakkingen te vermijden. Dit kan tot een duurzame uitkomst leiden, op voorwaarde dat dit stapsgewijs kan ingevoerd worden en dat alle markten in het Gewest dit voorbeeld volgen.

Mara Callaert, externe consultant, en Mohamed Ibrir, verantwoordelijke properheid bij Abattoir nv, organiseren op zaterdag 22 februari een eerste bijeenkomst met een 30-tal marktkramers om in dialoog te treden met de betrokken handelaars. De gemeente Anderlecht, onder impuls van schepen Elke Roex, werkt mee aan dit project, samen met de verantwoordelijken van de gemeente Sint-Gillis.

Het spreekt voor zich dat dergelijke zakjes niet goed zijn voor het milieu, maar tegelijk betekenen ze ook een kost voor de handelaars. Het dient wel gezegd dat onze markt al ver gevorderd is op het vlak van afvalbeleid (gescheiden ophaling van afval, externe compostering van organisch afval, recyclage van papier, karton en plastiek folie, waterzuiveringsstation op de site, enz...). De meeste groenten en fruit die op de markt worden aangeboden, zijn meestal in losse stukken gepresenteerd, niet voorverpakt dus. Klanten kunnen met een herbruikbare boodschappentas makkelijk die plastic zakjes vermijden. Maar zolang ze worden aangeboden, is het moeilijk om dit gedrag bij iedereen aan te leren.

Abattoir trekt een jaar uit om dit verder te bestuderen en hoopt tot een oplossing te komen die een goede basis vormt voor de volgende jaren.

Het Brussels Instituut voor Milieubeheer steunt het project en volgt de evolutie van deze vergaderingen op de voet op. Zo ook de Brusselse media. Vandaag besteedde onder andere Télé Bruxelles aandacht aan dit thema. Hieronder kunt u de reportage bekijken die Télé Bruxelles op onze markt draaide.