Inside Out: iedereen van Abattoir zichtbaar maken

Anne Watthee werkt voor Cultureghem vzw. Deze vereniging heeft haar thuisbasis op de site van Abattoir. Anne's taak bestaat erin om verbinding met de wijk te creëren door kunst en cultuur op een structurele manier binnen te brengen op de site van de Slachthuizen. 

Inside Out is een Street art project. Er werden door verschillende fotografen portretten genomen van de mensen die actief zijn op de site. Op dinsdag 1 juni werd een muur van de oude vleeshal aangekleed met portretten van degenen die de site tot leven brengen: marktkramers, slachters, passanten medewerkers van de bedrijven op de site, maar ook vrijwilligers en medewerkers zelf van Cultureghem vzw en van Abattoir nv. Het project Inside Out vindt overal ter wereld plaats. Mensen maken er gebruik van om iets zichtbaar te maken dat voor velen onopgemerkt blijft. Iets dat hen raakt, dat hen opstandig maakt. Iets waar ze niet akkoord mee gaan. Of eenvoudigweg iets dat zij zien, dat zij koesteren en met anderen willen delen.

“Vele mensen zijn in de samenleving door verschillende redenen onzichtbaar. Met de coronacrisis zijn sommige mensen nog onzichtbaarder geworden voor de samenleving en voor elkaar. Het gaat over honderden mensen die de site dagelijks op hun manier activeren, die zelfs binnen de site niet altijd zichtbaar zijn voor elkaar noch voor de maatschappij. Een voorbeeld: de medewerkers van de Slachtlijn hebben bijvoorbeeld 's morgens hebben vroegdienst. Wij komen bij wijze van spreken aan dat zij alweer ver vertrekken, dus we kennen elkaar niet goed. Ons doel is iedereen die hier werkt voor elkaar en de buitenwereld terug op de voorgrond brengen. Om te tonen dat wij hier allemaal zijn, ook achter gesloten deuren.”, zei Anne Watthee, van Cultureghem.

Open Meeting Space for Temporary Art
Voor Cultureghem is Inside Out het startschot van een nieuwe focus. Cultureghem gelooft in de verbindende kracht van de kunsten. Met OMTA formaliseren zij hun wil om de komende jaren de magie, reflectie en schoonheid van de kunsten binnen te brengen op het cultureel braakliggend terrein van de Abattoir. Cultureghem wil hun plek delen met iedereen, ook met artiesten. Daarom lanceren ze een oproep naar de kunstensector, om samen te investeren in deze plek, hun plek, jullie plek.