Kalender Brusselse LAGE-EMISSIEZONE (LEZ)

Ga na of uw vrachtwagens in 2025 nog in Brussel mogen rijden

Leefmilieu Brussel laat weten dat vanaf 1 januari 2025 ook vrachtwagens onder de verkeersbeperkingen van de lage-emissiezone (LEZ) van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zullen vallen. Uw voertuig of wagenpark zal misschien beïnvloed worden door deze nieuwe toegangscriteria. Denk er nu over na om latere verrassingen te vermijden! Lees verder…

De lage-emissiezone (LEZ) werd op 1 januari 2018 in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest ingevoerd. Ze bestrijkt de 19 gemeenten van het gewest. Het doel? De luchtkwaliteit in Brussel verbeteren en de gezondheid van de burgers beschermen door de meest vervuilende voertuigen te verbieden. Tot nu toe was de LEZ enkel van toepassing op auto’s (categorie M1), bestelwagens (N1) en (mini)bussen (M2 en M3).

 

 

Vanaf 2025 mogen de volgende voertuigen niet meer in de LEZ rijden:

• vrachtwagens (N2-N3): 
o met diesel-/hybride motor van Euro V-norm of lager;
o met benzine-/CNG-/LPG- of hybride motor van Euro II-norm of lager.
o Noteer eveneens dat er voor bestelwagens (categorie N1, klasse II-III) een transitie is gepland naar lokaal emissievrije logistiek tegen 2035. Voor de lichtste voertuigen (klasse I), zal vanaf 2030 diesel niet meer toegelaten zijn.

Bent u in contact met personen die hierdoor getroffen worden? Aarzel niet om hen op de hoogte te brengen!

Voor meer informatie over de doelstellingen of resultaten van de LEZ, hoe de Euro-norm van een voertuig te kennen of voor andere informatie over de lage-emissiezone (volledige LEZ kalender, grondgebied, alternatieven, afwijkingen, dagpas ...) in Brussel, raadpleeg: www.lez.brussels.